skip to content
İçeriğe geç
Türklerde Yeni Yıl ve Yılbaşı Kutlaması - Bonvagon

Türklerde Yeni Yıl ve Yılbaşı Kutlaması

Bonvagon line

Türkler tarih sayfalarında yer almaya başladıkları binlerce yıl önceki ilk dönemlerden beri yeni yılı ve yılbaşını Akçam ağaçlarını süsleyerek, ateş yakararak ve dans ederek kutlardı. Bu özel güne “Nardugan Bayramı” adı verilmişti. Nardugan Bayramı farklı Türk topluluklarında çeşitli şekillerde isimlendirilmiş; “Koyaş Tuğa”, “Nardugan”, “Mardugan”, “Raştua”, “Nartavan”, “Nartukan”, “Nardava”, “Nardvan” gibi farklı isimler almıştır.

Kutlama günü insanlar yeni kıyafetler giyerler. Tüm akrabalar bir araya gelir ve özel yemekler hazırlanırdı. Kadim Türk Astrolojisinde her yıl 21-22 Aralık arasında gündüz gece ile savaşır ve sonunda güneş galip gelir. Bu zaferden sonra gelen ilk dolunayda yeni yıl kutlanırdı. Bu bayram atalarımız için bir “Yeniden Doğuş Bayramı” idi. 

Müslümanlık etkisine girmeden çok önceleri eski Türklerin sahip olduğu “Hayat Ağacı” inancı, yaz kış yapraklarını dökmeyen Akçam ağacı ile sembolize edilmişti. Türk tarihinde kadim dönemlerden beri kutlanan bir “Çam Bayramı” da bulunmaktaydı. 

Türklerin çok eski çağlardan beri Akçam ağacının süslemesi, tören sırasında ağacın altına hediyeler konması ve ağaca renkli bez parçaları bağlanarak yeni yıl için dileklerde bulunulması, Avrupalıların “Noel Ağacı” geleneğinde bir Türk etkisi olduğunu kanıtlar niteliktedir. Günümüzde de bazı köylerimizde “Dilek Ağacı” adeti devam etmektedir. Yeni yıl kutlamaları ve ağaç süsleme Türklerden Sümerlere, oradan da Anadolu üzerinden Avrupa toplumlarına geçmiştir. Siz de sevdiklerinizi sevindirmek ve sizin için ne kadar anlamlı olduklarını hatırlatmak için kendilerine Yılbaşı Hediye koleksiyonu ürünlerimizden hediye alabilirsiniz.

Kaynak: Türkçe Tarih

Önceki makale Bolluk ve Bereket için Narları Evinizden Eksik Etmeyin.
Sonraki makale 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun!