icon İçeriğe geç
14 Mart Tıp Bayramı - Bonvagon

14 Mart Tıp Bayramı

(14 Mart Tıp Bayramı)
O tarihte İstanbul işgal altındaydı.
14 Mart 1919 günü ilk Tıp Fakültesinin açılışını fırsat bilen tıp öğrencileri bir tören düzenlediler. 
İngiliz işgalciler, Kızıl Haç yetkilileri oradaydı. Genç Tıbbiyeli Dr. Memduh Necdet, Türk, Rum, Ermeni ve Musevi tıbbiyeliler adına İngiliz işgal birliklerinin komutanlarının gözlerinin içine bakarak bir konuşma yaptı.
“İtiraf ediyoruz ki vatan, bilhassa onun kalbi, beyni olan İstanbul bu dakikada korkunç bir buhran geçiriyor. Ama korkmuyoruz… Buradayız, burada kalacağız… İstanbul bizimdir; … Çünkü istiklâl buradadır…”
Henüz bir 3. Sınıf öğrencisi olan genç tıbbiyeli Hikmet Bey, aynı gün bir protesto düzenleyerek Mekteb-i Tıbbiye-i Şahanenin iki kulesi arasına büyük bir Türk Bayrağı astı. İşgal kuvvetleri bu olaya müdahale etti ve çıkan çatışmada Dr. Hikmet yaralandı.  İşte bu yüzdendir ki 14 mart tarihi tıp bayramı ilan edilmiştir ve bu bayram her ne kadar bu gün çok bilinmese de fedakarlıkların, cesaretin ve direnişin bayramıdır. 
Bu heyecanlı genç hekim adayı Tıbbiyelileri temsilen Sivas kongresine de katılmıştır. Dr. Hikmet beyin kongrede 9 Eylül 1919 gecesi Atatürk’e yaptığı konuşma unutulmazdır.
“Paşam... Farz-ı mahal, manda fikrini siz kabul ederseniz, sizi de reddeder, Mustafa Kemal’i vatan kurtarıcısı değil vatan batırıcısı olarak adlandırır ve tel’in ederiz"
Daha sonra Boran soyadını alan bu genç tıbbiyeli rahmetli Orhan Boran’ın babasıdır.
Önceki makale 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü
Sonraki makale 8 Mart Dünya Kadınlar Günü